Bedrijven in de bouw staan voor de uitdaging om de instroom van personeel te vergroten, uitstroom te verminderen en de skills van zittend personeel op peil te houden. Daarnaast zoeken bedrijven naar mogelijkheden om de arbeidsproductiviteit te verhogen.
Er zijn uit andere sectoren goede voorbeelden van het inzetten van arbeidsondersteunende technologieën. Het gaat daarbij om de inzet van technologieën die werk uit handen nemen en/of die medewerkers (cognitief en/of fysiek) ondersteunen bij het uitvoeren van taken.
Er is echter nog relatief weinig bekend over de mogelijkheden voor de bouw. Om die reden heeft TNO een verkennende studie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het inzetten van arbeidsondersteunende technologieën voor de bouw. Hiervoor zijn 9 bedrijven geïnterviewd, die verschillende partijen in de bouwketen vertegenwoordigen.
Het doel van deze verkenning is het in kaart brengen en onderbouwen waar kansen liggen voor de inzet van arbeidsondersteunende technologie in de hele bouwketen, waarmee een bijdrage geleverd kan worden aan:
Het rapport benoemt de volgende uitdagingen:
Arbeidsondersteunende technologie kan in potentie helpen om de kennis van ervaren vakmensen ‘te vangen’ in digitale ondersteuningsmogelijkheden en om deze kennis over te dragen naar minder ervaren werknemers waardoor taken anders verdeeld kunnen worden. Tegelijkertijd kan arbeidsondersteunende technologie – in combinatie met verdere digitalisering en slimme data – er in potentie voor zorgen dat het werk efficiënter kan worden uitgevoerd.
In deze rapportage worden voorbeelden van arbeidsondersteunende technologieën besproken en de mogelijkheden die de geïnterviewde bedrijven hierbij zien voor toepassing in de bouw.
Anneke Goudswaard
TNO
Voor bedrijven die zich herkennen in de uitdagingen op het terrein van arbeid en geïnteresseerd zijn in de inzet van arbeidsondersteunende technologieën.
Met een regionale aanpak richten we ons op skills ontwikkeling bij huidige en toekomstige vakmensen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector. Dit doen we om de toepassing van innovaties die bijdragen aan een CO2-vrije en toekomstbestendige leefomgeving in de praktijk te versnellen.
Meer weten over het programma?
Neem contact op met Goedele Geuskens
E goedele.geuskens@tno.nl